vandringstips runt naturum Vålådalen

Vandringstips

Vill du inte ge dig av på någon långtur i fjällvärlden, så har vi några tips på lite kortare turer där du kan njuta av både natur och kultur.

  •  Några av de vackraste tjärnar som du kan se, finns här i Vålådalen. Vandringen till de smaragdgröna Blanktjärnarna går i en slinga som är välspångad och cirka 10 km lång. Räkna med att vandringen tur och retur tar ca 4 timmar.
  • Ta en tur till Vallbo och besök det lilla fina kapellet. Med skidor eller till fots är det en härlig tur på 6–7 km, delvis längs Vålån. Bilvägen är någon km kortare.
  • Vi rekommenderar gärna en vandring till Kyrkstenen. Från Nulltjärn, vid vägens slut, är det en vandring på 6 km enkel väg genom ett varierande landskap med gammelskog och myrar. Du belönas med fina fjällvyer och en intressant historia.
  • Ridvadet över Ottsjön är känt sedan många hundra år, långt innan det fanns bilväg till Vålådalen. Från Fångåmon finns markerad stig ned till Ridvadet och den inbjudande sandstranden. Kanske också läge för ett bad.
  • En lite längre tur, förslagsvis med en natt i tält, går till Pyramiderna och Gröndalsdeltat. Från Vallbo är det ungefär 12 km enkel väg väl värd mödan. Besök naturum och lär dig mer om Pyramidernas gåta innan du ger dig av.